This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Audiovisual, BAS, Lighting
Project Map Pin

Crescent School - Lau Family Wing Addition

Description:

Designed by CS&P Architects Inc.

The Lau Family Wing building is an addition adjoined to the existing Creative Learning Centre (CLC) and Theatre. It accommodates twelve additional classrooms including three new harkness classrooms, three new breakout rooms, lounge areas, and new lockers and washrooms. This new Lau Family Wing houses middle school students as well as offices for the head master and assistant headmaster. It features a brand new grade 8 science classroom and grade 7 geography room with all the necessary chemicals, sinks, and equipment for these featured rooms.

S + A Services Included:

Mechanical

This expansion taps into existing cooling and heating systems from the CLC and as such, minor changes were required to the new heating and cooling systems. A new variable air volume air handling unit was located and hidden in the basement mechanical room to serve this new building wing while the new sprinkler system was connected to the existing system in the CLC. There is also a green roof that alleviates some rain water load. Overall, the building has efficient low-e windows to keep the staff and students comfortably cool in the summer and warm in the winter.

Electrical

Convenience power is provided throughout the Centennial Wing via floor boxes in all student commons. All classrooms are equipped with classroom control panels, smartboards and video projectors. The science and geography rooms have local electrical panels complete with emergency shut off switches at the instructor's desk and at the exit door. All student science desks are equipped with power on ground fault circuit interrupters. Lighting is provided to harvest natural daylight with a level of comfort. Exterior lighting is installed to highlight architectural details and landscaping. All lighting throughout the Centennial Wing is controlled by a low voltage lighting control system, which is linked to the school's main lighting control system. Lightning protection is installed and connected to the existing lightning protection system.

Telecommunications

The Lau Family Wing Addition is a three-storey expansion off an existing learning commons theatre. The new Lau Family Wing uses a fully wireless communication system with a fibre optic backbone. The clock, fire alarm, telephone and communication systems are all linked to the main building.

Highlights:

Toronto, Ontario

Gross Floor Area

  • 24,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 6,600,000

Completion Year

2011