This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Heritage, Telecommunications, Security
Project Map Pin

University of Western Ontario - Richard Ivey School of Business

Description:

Designed by Hariri Pontarini Architects
Photos by Alina Cornea Architectural Photography

The Richard Ivey School of Business is a unique three-storey, quadrangle
surrounding a landscaped courtyard. This new building is the home of Ivey's undergraduate, masters, and doctoral programs. This was a fast-tracked project divided into two phases to meet the aggressive requirements of the federal/provincial government Knowledge Infrastructure Plan. Showcasing many environmental features, this facility has achieved LEED Gold Certification.

S + A Services Included:

Mechanical

Some features include heat recovery ventilation, displacement ventilation technology in classrooms, condensing boilers, quiet and efficient magnetic bearing chillers and rainwater collection from the roof in order to minimize municipal water demand.

Electrical

The electrical features include high-efficiency, architecturally-pleasing luminaires with a low mercury content, daylight harvesting in combination with occupancy sensors to minimize energy usage and dimmable lighting control systems in classrooms. These controls are integrated with AV touch screen panels. Also, exterior LED luminaries are fitted with full cut-off to minimize energy consumption and respect dark sky considerations.

Lighting

The new Richard Ivey building is designed to be comfortable as a home for up to 2000 students. Through the different light sources used, a warm colour temperature of 3000K was chosen to augment the welcoming environment. The lighting approach benefits the vertical elements and provides key illumination at task areas. Less uniformity, to establish pools of light effects, was used at all circulation areas. As a LEED Gold building, the lighting challenge was to provide good quality lighting within the sustainable restriction targets.

Highlights:

London, Ontario

Gross Floor Area

  • 274,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 110,000,000

Completion Year

2013

Awards

2013 Don Smith Commercial Buildings Award, Institutional - Education

2015 IES Illumination - International Award of Merit and Toronto Section Award

2016 Ontario Association of Architects - Design Excellence Award