This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Telecommunications, BAS, LEED
Project Map Pin

River City Phase I - Block 22 West and Block 24

Description:

Designed by ZAS Architects Inc. and Saucier + Perrotte Architects
Photos by Alina Cornea Architectural Photography

River City Phase I is a 16-storey, two building condominium featuring 350 suites, and the first of a five building community of condominiums and townhouses with street-level restaurants, cafes, and boutiques. The two buildings are connected by a three-level bridge walkway providing an indoor link between amenities including a fitness space, two party rooms, and a kitchen, dining, and bar area. An outdoor pool and BBQ area can be found on the rooftop garden, accessible from the third floor. The first market development on Toronto's new West Don Lands Flood Protection Landform, this project is a leader in sustainability. The required goals for the project: achieve LEED Gold certification, with a minimum net energy savings of 40% over the Model National Energy Code for Buildings (MNECB).

S + A Services Included:

Mechanical

The design features a four-pipe fan coil unit, with chilled and heated water plant located in the penthouse mechanical rooms. The four-pipe system permits residents to select cooling or heating on demand, providing increased thermal comfort year-round. This also eliminates the heating-to-cooling change over service interruption associated with a traditional two-pipe fan coil system. Each suite is metered for independent heating and cooling water usage; owners are individually billed and responsible for their own energy consumption. Energy recovery ventilators in each suite provide energy savings on ventilation and improved air quality. Intake and exhaust grilles for suite ventilation were custom designed to seamlessly integrate into the building's signature black metal panel fa├žade.

Electrical

Each suite is individually sub-metered for electricity and water usage to encourage energy management and to reduce condominium fees. Additional energy efficiency initiatives include a master "kill switch" next to the main door in each suite to turn off all lighting, and occupancy sensors (located throughout public corridors and the parking garage) to control lighting for further energy savings.

Lighting

S+A collaborated with the interior designer to create asymmetrical corridor walkway lighting designs, and modelled and rendered feature light walls for building main entrances. The courtyard area is designed with architectural LED pole lighting to illuminate the pool at night.

Highlights:

Toronto, Ontario

Gross Floor Area

  • 325,000 sq ft

Completion Year

2013

Awards

2014 PUG Awards - Best Residential Building

2015 AZ Awards of Merit - Residential Architecture (Multi-Unit)

2015 BILD Awards - Best High Rise Design

2015 Toronto Urban Design Awards - Award of Excellence