Project Map Pin

Warden Hilltop Community Centre

Description:

Designed by CS&P Architects Inc.
Photos by Alina Cornea Architectural Photography

The Warden Hilltop Community Centre is embedded within the new park setting and offers accessible green roof as an extension of the landscape. The centre includes a double gym and a variety of meeting, activity, administration, recreational, and multi-purpose spaces. This LEED Silver Certified project employs many energy efficient practices including a geothermal pump mechanical system and solar panels. There is also a substantial green roof to highlight the building integration into the site.

S + A Services Included:

Mechanical

The building is heated and cooled using a ground source heat pump system exchanging energy with a vertical geothermal loop, which includes 24 wells, located under the playing field. Ventilation air using enthalpy recovery units is distributed locally to each space for optimal diffusion. All perimeter heating systems will use hot water from a condensing boiler loop which also feeds as a back up for domestic hot water production. The main domestic hot water in the building will be generated by a solar water system with panels located on the south parapet. The plumbing system will use water saving fixtures such as dual flush water closets, low flow urinals and lavatories. The building will have a fully automated sprinkler system.

Electrical

The exterior lighting is designed to avoid glare, up light and light trespass while complying with LEED and ensuring that safety and security is not compromised. Multiple lighting controls include daylighting and occupancy sensors as well as low voltage switching. Energy efficient sources minimize lighting power densities. The building has provision for future solar panel installation.

Highlights:

Toronto, Ontario

Gross Floor Area

  • 25,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 8,700,000

Completion Year

2011