Project Map Pin

Sobeys Distribution Centre

Description:

Designed by Gross Kaplin Coviensky Architects
Photo by Alina Cornea Architectural Photography

Sobeys' new distribution centre in Vaughan, Ontario is a state-of-the-art, fully automated facility. This building contains 30,000 square feet of office and support space for the staff. The design of this project required extensive coordination between multiple groups, including the supplier of the automation equipment.

S + A Services Included:

Mechanical

Mechanical systems for the main warehouse building included 22 rooftop units to provide heating and cooling. In the loading dock areas infrared heaters were provided. In the manual storage areas fabric ductwork air distribution at the worker level was used to increase the comfort level of the staff. High-efficiency condensing boilers were used for the office area. In addition, variable air volume (VAV) rooftops for the office buildings and cooling units dedicated to the computer room were used.

Electrical

S+A integrated the design to work with the local utilities and oversaw the installation of a natural gas generation plant that would operate under the Ontario Power Authority's Demand Response 3 (DR3) program.

Highlights:

Vaughan, Ontario

Gross Floor Area

  • 530,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 35,000,000

Completion Year

2009