This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Heritage, Sustainable Design, Tenant
Project Map Pin

Station Gallery

Description:

Designed by Goldsmith Borgal & Company Ltd., Architects
Photo by Alina Cornea Architectural Photography

A public art gallery in a relocated heritage building, this facility links with a new gallery space and provides enhanced capacity for exhibits, studios, collection storage and administrative areas. The Station Gallery offers various community events, programs, performances, and workshops for all ages.

S + A Services Included:

Mechanical

The main gallery space, furnished with a double-height ceiling and vault, is served by a dedicated unit with individual humidification and reheat capabilities to maintain space humidity and temperature set points. The remainder of the building is served by fan coil units. A small heating and cooling plant, which provides a stable environment for the critical areas of the gallery, features an air-cooled glycol chiller and wall-mounted condensing boilers. Humidification water is softened and preheated to provide added control.

Electrical

This project included provision of all lighting distribution, main service from the utility, fire alarm, emergency lighting, and empty raceway system for data communications and security systems. The secondary voltage of the utility supplied pad mount transformer is 600V, 3 phase, 4 wire. Secondary feeders are provided via a concrete encased duct bank between the pad mounted transformer to the main electrical room. Special attention was paid to the lighting system to ensure it complements the building's unique architectural designs and finishes. The gallery areas and studios all have track lighting with dimming capabilities to allow a range of lighting moods and options for shows and classes.

Highlights:

Whitby, Ontario

Gross Floor Area

  • 12,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 3,000,000

Completion Year

2006