This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Lighting, Intelligent Systems, BAIG
Project Map Pin

BMW Head Office

Description:

Designed by Sweeny &Co Architects Inc. and The Finlayson Practice
Photos by Alina Cornea Architectural Photography and Smith + Andersen

The new corporate headquarters for BMW Canada, this four-storey building overlooks Highway 404 in Richmond Hill and uses an open concept design with a sleek glass fa├žade offering occupants a remarkable amount of access to daylight. The space was also designed to follow the standards BMW is known for- ingenious design, quality, and achievement.

Some key concepts were taken into account to provide comfort to staff while ensuring no additional costs were incurred. Improved air quality, reduced external and internal glare from natural and artificial sources of light highlight some of the building's features. The headquarters has achieved LEED Silver Certification.

S + A Services Included:

Mechanical

The new building is designed with an under floor air distribution scheme. Conditioned air is distributed on each floor to interior and perimeter spaces by means of a common constant pressure supply plenum (raised floor). Perimeter zoning is accomplished by use of automatic variable air volume (VAV) outlets located in the floor plenum and controlled by zone thermostats. Perimeter space heating is provided by fin tube convector radiators housed within an enclosure integrated into the raised floor and capped off with a flush mounted floor grille. Similar to the perimeter, interior enclosed spaces (meeting rooms, offices, etc) are served by variable volume terminals located in the floor plenum and controlled by zone thermostats.

The air handling units increase or decrease the amount of air delivered to the space based upon the floor plenum pressure, which fluctuates up and down as terminal devices described above open and close either electronically (perimeter grilles connected to a thermostat) or manually (occupants adjusting their individual space diffusers based on comfort).

Highlights:

Richmond Hill, Ontario

Gross Floor Area

  • 69,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 12,000,000

Completion Year

2010