This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Audiovisual, Lighting, LEED
Project Map Pin

Meadowvale Community Centre and Library

Description:

Designed by Perkins+Will Canada
Photos by Alina Cornea Architectural Photography

The Meadowvale Community Centre and Library is the newest community facility constructed in Mississauga in the past ten years. The two-storey building replaces the previous, aging centre and incorporates a library, previously located in the town centre; a 25-metre, 6-lane lap pool, using the existing concrete pool tank; a fitness centre; a two-lane walking track within the fitness area; three squash courts; a double sized gymnasium that offers basketball, indoor soccer, volleyball, and badminton; social and meeting rooms for various events; as well as outdoor amenities including a basketball court, covered pavilion, gaming areas, and parking for 220 cars. Targeting LEED Silver certification, the community centre incorporates various sustainable design features such as a green roof, heat recovery systems, and is constructed with the use of recycled, low volatile organic compound (VOC) materials.

S + A Services Included:

Mechanical

The Meadowvale Community Centre and Library (MCCL) is mechanically served by a high efficiency condensing boiler plant and features direct expansion rooftop cooling equipment. Targeting LEED Silver certification, LEED design initiatives include a rain water cistern, low flow fixtures, fully integrated building automation system (BAS), and staged heat recovery for the pool dehumidification unit.

Electrical

The facility is electrically serviced by an outdoor utility supplied pad-mount transformer, where the voltage is stepped down to 600V to service the major mechanical loads within the building. The exterior lighting uses energy efficient LED lighting and is designed to minimize any light pollution. Interior lighting uses a mixture of energy efficient fluorescent and LED luminaires, where the majority of the lighting is controlled using occupancy sensors to detect when occupants are within the space.

Highlights:

Mississauga, Ontario

Gross Floor Area

  • 85,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 26,500,000

Completion Year

2016