This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like BAS, Sustainable Design, BAIG
Project Map Pin

PCL Corporate Office

Description:

The new PCL corporate headquarters is a three-storey structure located on the north east corner of the PCL campus in Edmonton. The building features 44,000 square feet of office space, workstations, and meeting rooms to meet the needs of the company's growth and expansion. A 20,000 square foot parkade is located under the building. The building is targeting LEED Gold Certification, and includes many sustainable features such as high efficiency chiller with economizer, high efficiency condensing boiler, energy recovery in the air handling unit, high efficiency lighting, and water efficient plumbing fixtures. It is also fit up to potentially receive photovoltaic panels in the future. The building's envelope includes high R-value glazing that greatly reduces the heating and cooling loads in the building. The contemporary corporate office is the third addition to PCL's North American Headquarters in 5 years and replaces the first building built on the campus nearly 50 years ago.

The project also utilized Building Information Modeling (BIM) technologies, 3-D print-outs of the build components, and is virtually paperless, taking advantage of 3-D blueprints and plans accessible on wireless devices. A table sized touch screen monitor was used in construction for document and model review.

S + A Services Included:

Mechanical

Active chilled beams supply only ventilation air to rooms, with the majority of the cooling provided by the chilled water coil. By decoupling the ventilation and the cooling, smaller duct sizes than conventional variable air volume (VAV) systems are used, allowing the floor-to-floor height to be reduced. The heating system was designed with a cascading temperature of the heating water, such that the hottest water is supplied to terminal units to keep their size down, then fed to the air system coils, followed by the parkade ramp snow melt system before the coolest heating water is finally fed through a radiant floor in the lobby. In having the system cascade, a wide temperature range for the hot water allows effective use of a condensing boiler in the building.

Electrical

The lighting throughout the interior and exterior was primarily LED technology designed with the architectural elements of the spaces in mind. Individual offices are controlled with occupancy sensor switches while open office areas are controlled via the security system. Lighting, power, communications, and security systems were wired throughout utilizing a cable tray system for ease of access and future mobility. The meeting rooms have AV capabilities built-in for all manners of presentations. The facility has a complete access control and intrusion detection system installed.

Highlights:

Edmonton, Alberta

Gross Floor Area

  • 64,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 20,000,000

Completion Year

2014

Awards

2014 Alberta Construction Magazine - Top Projects

2016 CEA Awards - Commercial Award of Excellence