This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

Project Map Pin

Pacific Centre Redevelopment

Description:

Designed by James K.M. Cheng Architects Inc. and Abbarch Architecture Inc.
Photos by Alina Cornea Architectural Photography

This LEED Gold targeted project focuses on the redevelopment of a downtown Vancouver landmark (circa 1972) into a mixed-use building. It features four floors of AAA office space and four floors of retail including the anchor tenant, American retailer Nordstrom. The building includes two new courtyards, an extension of the highly successful existing Pacific Centre mall, and a potential rooftop amenity space overlooking Robson Square, the Vancouver Law Courts, and the Vancouver Art Gallery.

S + A Services Included:

Mechanical

The project involves a complete replacement of the existing mechanical system, bringing the 40-year-old building up current codes and standards. The new facility's design includes all-new systems for heating, ventilation and air conditioning (HVAC) and plumbing. The building's new central energy plant will consist of steam to water heat exchangers supplied from Creative Energy's district utility energy distribution system (serving downtown Vancouver) and a heat recovery cooling plant. The central energy plant will take advantage of the building's heat exchange synergies between various complementary occupancies and recover energy from systems such as the retail mall air conditioning and office computer rooms. Low temperature heating, enthalpy recovery and free cooling demand ventilation control systems will also contribute in further reductions in energy consumptions and improvement in indoor air quality.

Electrical

725 Granville at Pacific Centre is equipped with three electrical services. Two existing services have been replaced and one service refurbished in order to comply with current electrical codes. All existing distribution has been demolished and replaced with new components, also designed to meet current codes. The design was done in tandem with architects to provide a functional lighting design while maintaining an appealing aesthetic and conforming to LEED Gold standards.

Telecommunications

The redevelopment of the building consisted of the addition of an integrated building network to support such systems as lighting control, metering, BAS, CCTV, etc. A Category 6 copper and fibre optic cabling infrastructure was designed to support the integrated building network.

Highlights:

Vancouver, British Columbia

Gross Floor Area

  • 700,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 140,000,000

Completion Year

2015