Project Map Pin

Hoffmann-La Roche Canada Headquarters

Description:

Designed by Perkins+Will Canada

As the new Canadian headquarters for Hoffman-La Roche Canada, this existing building was completely revamped and renovated to an open concept design, with a focus on an environmentally-friendly approach and efficient operation of mechanical and electrical systems.

Smith + Andersen was engaged to provide multiple disciplinary services which included, mechanical and electrical engineering, design for lighting, audiovisual, communications and security, as well as specialty controls and infrastructure upgrades to the building automation system, fire alarm upgrades and replacement to the heating/cooling plants. The key highlight to the replacement of the cooling plant involved removal of the existing aging chillers with that of a new ammonia based cooling plant to efficiently optimize the operation for air conditioning throughout the building.

With a project that involved the full renovation and upgrade of a building approximately 350,000 sq.ft., the challenges revolved mainly around delivering a successfully complete design to meet the client's tight and aggressive timelines. The multiple layers of design involved not only interior enhancements, but extensive improvements to the building's infrastructure which needed to be carefully coordinated and executed.

S + A Services Included:

Mechanical

0

Electrical

0

Telecommunications

0

Audiovisual

Smith + Andersen provided multi-disciplinary design, consulting and project management services for an 199,132 square foot tenant fitout project. In order to facilitate communication and collaboration, meeting rooms were outfitted with extensive audiovisual technology including large format displays, sound systems, video conferencing systems, integrated audio conferencing systems and digital signage. Many of the spaces services multiple purposes, so much of the technology was designed to facilitate ever changing requirements. Touch panel systems allowed for rooms to be controlled and configured as required by the system operators while also tying to a master room control system that could be monitored from the client's central technical support team in California.

Lighting

The three-storey atriums provide plenty of day lighting to this office space. The challenge was to illuminate the floor area without blocking the daylight contribution during the day and to provide a solution that would consider ease of maintenance. The LED rings used allowed unobstructed daylight contribution while providing a common theme for all high ceiling areas with skylights. In the main rotunda, three different sized rings with diameters of 3, 2.3 and 1.3 meters provide ambient lighting for the upper levels.

Highlights:

Mississauga, Ontario

Gross Floor Area

  • 350,000 sq ft

Completion Year

2013

Awards

2014 IES Illumination - International Award of Merit

2014 IES Illumination - Toronto Section Award