This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

Project Map Pin

Louis Vuitton

Description:

Designed by dk studio
Photos by Alina Cornea Architectural Photography

Located in Toronto's upscale Yorkville neighbourhood, 150 Bloor Street West first opened in 1978. Renovations began in 2008 to transform the space into a prominent multi-use building, and today it is home to the kind of high-end boutiques that Yorkville is famous for, including Louis Vuitton's flagship store. The new 15,995 square foot, two-storey luxury space that houses Louis Vuitton features a central staircase and brand new fa├žade LED design.

S + A Services Included:

Mechanical

All mechanical design adheres strictly to Louis Vuitton standards, which include specific acoustical and visibility design criteria, low velocity air distribution, fully concealed supply air infrastructure, millwork integration of perimeter heating system, and dedicated outdoor air system to meet minimum ventilation requirements. All infrastructure was coordinated with the design architect to ensure that each requirement as mandated by Louis Vuitton corporate standards were met and surpassed. A multi zone heating, ventilating, and air conditioning (HVAC) system design allows for enhanced space comfort and occupant control utilizing concealed space sensors through the retail floor area. Mechanical infrastructure is designed to be fully accessible, with modular enclosures and strategically designed mechanical plant to facilitate long term infrastructure access.

Electrical

A great deal of coordination was required by this project due to Louis Vuitton's specialized requirements (e.g., lighting, millwork, power and mechanical). The majority of lighting within the Louis Vuitton suite is primarily an LED light source, complete with fluorescent lighting within the back of house areas. The complex lighting control within the space provides the flexibility required to achieve the customers' requirements. The retail space is designed with a dedicated electrical service engineered for Louis Vuitton power requirements. Intelligent metering is included to achieve the requirement for a sustainable project design. In addition, coordination with all associated parties was required to provide the electrical infrastructure needed to effectively illuminate the building's facade.

Highlights:

Toronto, Ontario

Gross Floor Area

  • 15,995 sq ft

Total Construction Cost

$ 21,000,000

Completion Year

2012