This project bar allows selection by category or subcategory. Picking category, subcategory or keyword will filter projects immediately.

The project bar requires JavaScript, though direct links are also provided.

You may skip the project bar.

You might also like Sustainable Design, Security, Heritage
Project Map Pin

York Quay Revitalization

Description:

Designed by Michael Van Valkenburgh Associates, Inc., Landscape Architects
Photos by Smith + Andersen and Alina Cornea Architectural Photography

Waterfront Toronto and Harbourfront Centre replaced the 212-spot surface parking lot, a 1.4 hectare area in the heart of the Harbourfront Centre site on the main waterfront in Toronto, with an underground parking garage with approximately 300 parking spaces. The York Quay Revitalization Project on the central waterfront in Toronto is an enhancement of a very popular area of Toronto and since its original opening, this area has become a much loved and visited part of the waterfront. By building an underground garage, the area unlocks this beautiful waterfront site as a great open public space that is designed with infrastructure to host various events.

S + A Services Included:

Mechanical

The air well served multiple purposes such as providing light to the underground parking and make-up air for the parking exhaust system. The area in the bottom of the air well is used as a sculpture court. The facility is fully equipped with a fire standpipe, sprinkler systems, green roof and CO monitoring, and parking exhaust systems.

Electrical

The parking garage is fitted with an emergency generator to allow for operation of life safety systems during utility failure.

Lighting

The feature lighting of this project is located at the elevator core and at the polycarbonate vestibule that protrudes above the ground. LED lighting was used to highlight the polycarbonate panels as well as the architectural concrete of the elevator core walls and fluorescent lighting was used to create an internal glow to the vestibule areas. Further, low mercury fluorescent lighting was used to provide general lighting of the parking facility.

Highlights:

Toronto, Ontario

Gross Floor Area

  • 245,000 sq ft

Total Construction Cost

$ 27,000,000

Completion Year

2013